Kroes en Partners - Notarissen & Adviseurs

Kroes en Partners

Notarissen & Adviseurs

O, kom er eens halen

John Kroes • 13 december

Ja, was het bij u ook zo’n heerlijk avondje of hebt u inmiddels de goedheiligman ingeruild voor de kerstman?

Stuk veiliger schijnt het, want de kerstman laat zich escorteren door rendieren en niet door allerlei knechten. Voor zolang dat nog kan, overigens. Gerucht gaat dat een partij wat iets heeft met dieren, dat ook wil verbieden. Immers, voor je het weet is Rudolph onderdeel van de kerstdis. 

Ja, waar een klein land groot in kan zijn. De Sint zal wel tevreden zijn over dat volkje achter de dijken. In ieder geval het braafste jongetje (en meisje) van de Europese klas. 

Zie wat het ons brengt (ja, u kunt kijken wat u wil, maar u ziet inderdaad weinig).

Maar goed, aan het eind van het jaar, hetzij met Sinterklaas dan wel met Kerst, vinden we dat we elkaar iets moeten geven. En als ik de laatste geruchten mag geloven hangt Nederland ‘hem’ massaal uit de broek. Recessie, hoe bedoelt u?

Tegenwoordig kom je niet weg met 2 kaatsenballen in een net, of een letter van banket.

Was een kinderhand vroeger gauw gevuld, dat is nu wel anders. 

De cadeaus moeten groter en duurder. Dure merkkleding, een Rolex of een fatbike (ook helemaal hot en dan het liefst opgevoerd) maken tegenwoordig onderdeel uit van het giftenpakket.

Maar ja, je zult net zien, krijg je een Rolex, blijk je die al te hebben. Of een paar sneakers voor een paar honderd euro, dat net niet de goede kleur heeft.

Ik geef het advies nooit op Marktplaats te kijken de dagen nadat de cadeaus van eigenaar zijn gewisseld. Voor je het weet zie je de cadeaus, die je aan je bloedjes van (klein)kinderen hebt gegeven, op Marktplaats staan.

Nee, wilt u het veilig spelen, geef dan maar gewoon geld. Harde pegels zodat de jongelui zelf wel kunnen uitmaken over welke balk ze het gooien.

De fiscus denkt met u mee (ja, geloof het of niet). Uw kinderen en kleinkinderen een belastingvrij bedrag geven. Zo mag u in dit jaar per kind € 6.035,00 belastingvrij schenken en per kleinkind € 2.418,00.

Nu hebt u natuurlijk geweldige schoondochters en schoonzonen, maar u wenst wel dat, als het fout gaat, het wel bij uw eigen kind blijft.

Niets makkelijker is het dat u het geld overmaakt, maar zet er dan wel bij “uitsluitingsclausule”.

Maar ja, dan is de kans groot dat ze tijdens de kerst het geld van pa en ma er doorheen staan te jassen tijden de après-ski in Oostenrijk en niet met pa en ma gezellig rond de kerstboom zitten.

Wilt u niet als een inmiddels overleden volkszanger “alleen kerstfeest moeten vieren”, kondig dan aan dat je ze het zelf wilt geven met kerst. Doe dan de 1/2 van het vrijgestelde bedrag met de kerst en de andere ½ op oudejaarsavond. Gegarandeerd dat het gezellig druk wordt. 

En wat is mooier om de dankbaarheid in de ogen van je kinderen te zien. 

Kom er eens kijken & halen zou ik zeggen.

Of bel of mail direct met uw adviseur: