Kroes en Partners - Notarissen & Adviseurs

Kroes en Partners

Notarissen & Adviseurs

Afvulluhhh!

8 April 2019 • Auteur: John Kroes

De eerste warme zondag was een feit. Het startschot om er massaal op uit te trekken.

Pakken wat je pakken kan en dat geldt zeker voor iedere dag mooi weer.

Ja wij Nederlanders laten geen kans onbenut. Urenlang staan we desnoods in de file om ons doel te bereiken, het strand! Strandtenthouders doen goede zaken. Nu het water nog te koud is houden we de broek zelf nog maar even aan, maar we zijn niet te beroerd om “hem” uit de broek te laten hangen. Het mag wat kosten een dagje uit. Je schrikt je soms het apelazarus als je ziet wat zo’n dagje uit kost, zeker met een paar koters.

Nederlanders zijn zeker niet gierig. We zijn nooit te beroerd een rondje te geven, met fooien te strooien of geld te geven aan goede doelen.
Wat we wel zijn is…spaarzaam. Noem het zuinig, niks mis mee!

Ondanks het feit dat wij met ons allen een gezamenlijke hypotheekschuld hebben opgebouwd van hier tot Tokyo, sparen we ook tegen de klippen op. Zetten als het ff kan iedere maand wat opzij (handig als de wasmachine het begeeft), sparen wisselgeld in potjes (als aanvulling op het vakantiegeld) en verzamelen allerlei spaarzegels, airmiles en tegoedbonnen (u kent ze wel die waarvan ze je doen geloven dat ze gratis zijn maar die je gewoon zelf betaalt). En de meeste van ons bukken nog steeds als er wat kleingeld op straat ligt. Ik in ieder geval wel.

De meest boeiende uiting van spaarzaamheid is die waarbij we bereid zijn kilometers om te rijden om te tanken voor een paar cent korting. Dit tafereel vindt haar hoogtepunt in de zomer. Als wij in grote drommen afzakken naar het zuiden, om te gaan genieten van een welverdiende vakantie, waarin we niet te beroerd zijn bakken met geld uit te geven, rijden we toch het liefst over Luxemburg.

U kent ze wel, die gigantische tankstations in Luxemburg waar je met flinke kortingen kunt tanken. Volledig afvullen die tank tot dat er geen druppel meer bij kan. Scheelt al snel een paar tientjes op een volle tank, nietwaar?

De echt zuinige types pik je eruit, dat zijn die, die met een plastic jerrycan langs de kant van de weg lopen omdat ze net een paar kilometer voor het tankstation zijn gestrand.Balen, maar de beloning wacht hen straks! Korting!

Hoe komt hij erop zult u denken.
Heel simpel eigenlijk. Het is namelijk zeer eenvoudig met een goed testament ook veel geld te besparen, meer dan die paar tientjes op een tank.
Onlangs rekende ik een klant voor, dat bij het eerste overlijden al direct erfbelasting moest worden betaald. Onbegrip en verontwaardiging viel mij ten deel. De oplossing was simpel, denkend aan het Luxemburgse tankstation.

Zoals u weet hebben kinderen ook bij de meeste langstlevende testamenten recht op een erfdeel. Dat is niet opeisbaar maar wordt omgezet in een tegoedbon, uit te betalen als de laatste ouder overlijdt. Over de waarde van deze tegoedbon zal, als die waarde hoger is dan het vrijgestelde bedrag (thans  € 20.616,00) gewoon belasting moeten worden betaald en wel door de langstlevende ouder.

Wat men vergeet is dat de langstlevende echter een vrijstelling heeft van maar liefst € 650.913,00. Door het nu zo te regelen dat de kinderen niet meer krijgen dan het vrijgestelde bedrag en de rest toe te schuiven naar de langstlevende vult of zoals u wilt “tankt” u de vrijstelling van de langslevende vol. Ziet u de vrijstelling van de langstlevende als een benzinetank dan snapt u het, afvullen dat ding tot aan de nok!

Hoe? Heel simpel door het opnemen van een afvullegaat in uw testament. Met de te realiseren besparing kunnen de langstlevende en de kinderen nog jaren geheel verzorgd op vakantie.

De kosten gaan voor de baat uit. Zuinigheid is Nederlands trots, verkeerde zuinigheid niet! Laat deze kans dus niet liggen! Laat het maar gewoon voorrekenen, u zult het zien.

Of bel of mail direct met uw adviseur: