Kroes en Partners - Notarissen & Adviseurs

Kroes en Partners

Notarissen & Adviseurs

WC eend

17 februari 2021  • John Kroes

Lock down, quarantaine, avondklok. Het kan niemand ontgaan. Ons leven wordt volledig geregeerd door het coronavirus.

Behalve afgelopen weekend dan. Toen was Nederland bevangen door een andere variant, het schaatsvirus. Massaal gingen we het ijs op. De muts over de oren, de schaatsen geslepen en het verstand letterlijk en figuurlijk op nul!

Hoe zouden de leden van het outbreak management team de taferelen hebben gade geslagen? Waarschijnlijk met een hartverzakking. Ben je een heel jaar bezig met het bedenken van allerlei maatregelen om het virus eronder te krijgen, krijg je dit: heel Nederland, nou in ieder geval een groot deel er van, trok er massaal op uit en de mondkapjes, waar zoveel over te doen was, waren in geen velde of wegen meer te zien. En wat was dat ook al weer met die 1,5 meter? Grapperhaus’ bruiloft was er niets bij. Ik vrees dat na de schaatseuforie de harde realiteit weer snel zal toeslaan. Het coronavirus was wellicht even niet in onze gedachten maar wel nog steeds in ons leven.

In onze praktijk hebben wij dagelijks te maken met de gevolgen van de pandemie. Niet alleen door het invoeren van allerlei maatregelen om onszelf en de cliënt te beschermen, maar ook omdat we direct te maken krijgen met de gevolgen van corona.

Op de meest vreemde plaatsen en wijze heb ik mijn werk moeten doen en zal ik het nog wel even moeten blijven doen. Het voeren van besprekingen via Teams en Zoom is gewoongoed geworden. Aktes tekenen op de parkeerplaats bij kantoor, buiten bij het verpleeghuis of in een zeecontainer recent bij een ziekenhuis, blijft apart! Maar nood breekt wet.

Zo is er zelfs een speciale wet voor notarissen waarmee we in noodgevallen patiënten op de intensive care toch nog hun testament kunnen laten tekenen. Inmiddels heb ik helaas van deze wet gebruik moeten maken, en zijn de eerste nalatenschappen van mensen die het slachtoffer zijn geworden van corona in behandeling.

Nu is het mij niet vreemd dat mensen op het laatste moment hun zaken gaan regelen. Maar met corona is het ook nog een keer een ander verhaal. Heb je de ene dag last van een lichte verkoudheid, de andere dag lig je op je buik op de intensive care en wordt je kunstmatig in coma gehouden. In de hoop dat je er ooit nog uitkomt.

Onlangs dacht ik zelf het slachtoffer te worden van corona. Na een behandeling bij een tandarts werd ik, ondanks de antibiotica, doodziek. De paniek bij mij en mijn partner, zowel de zakelijke als de privé, sloeg toe. Had ik mijn zaken wel goed geregeld? De vergelijking met de beste schilder die in het slechts geschilderde huis van de straat woont was snel gemaakt.

Maar deze jongen is niet voor één gat te vangen. Ik heb niet alleen een testament voor wat er na mijn overlijden moet gebeuren. Maar ik heb ook een levenstestament. Niets anders dan een uitgebreide volmacht voor het geval ik niet alleen de weg kwijt zou raken maar ook voor het geval dat ik op de intensive care terecht zou komen. Mijn partner zou zo mijn zaken kunnen waarnemen.

Voorts had ik, zo ziek als ik was, alle pincodes alvast opgeschreven. Ik was er klaar voor. Na twee dagen kreeg ik de uitslag. Negatief! De opluchting was groot, de waarschuwing des te groter.

Regel je zaken. Maak niet alleen een testament maar maak ook een levenstestament nu het nog kan. Corona vraagt niet om je leeftijd en ja, ik geef het toe, ik voel me soms net de verkoper die zegt wij van W.C. eend raden u W.C. eend aan.

N.B. het gaat gelukkig nog steeds goed. Ik blijf voorzichtig. En heb stiekem wel mijn pincodes weer veranderd.

Of bel of mail direct met uw adviseur: