Kroes en Partners - Notarissen & Adviseurs

Kroes en Partners

Notarissen & Adviseurs

Het kan verkeren....

Juli 2018 • Auteur: John Kroes

Het kan verkeren......

Ook nog maar een paar jaar geleden kon het niet op. Huizen gingen als warme broodjes over de toonbank. De sky was de limit.
Na het bezichtigen van een huis mocht je een bod in een doos doen bij de uitgang, met de mededeling van de makelaar don't call us, we call you.
Verkopers en makelaars dicteerden de markt.

Hoe kon het vervolgens lopen. Met de crisis raakte de huizenmarkt in het slob. Paniek in de tent. Alles hing samen met de huizenmarkt, de bouw, de meubelbranche, tuincentra, verhuisbedrijven, adviseurs zoals banken en notarissen. Als ratten in het vooronder verzopen ze in het zinkende schip, genoemd de huizenmarkt.

Nu wil ik, de uitzondering daargelaten, niet iedereen als een rat wegzetten maar de markt is in ieder geval niet alleen wakker geschud maar ook wel lekker opgeschud.
Alles werd uit de kast getrokken om de huizenmarkt weer vlot te trekken. Met het herstel van de economie als bries in de zeilen kwam de huizenmarkt weer op gang of dat er niks gebeurd was. Alle trossen gingen los en de huizenprijzen gaan door het plafond. Zelfs de sky bleek niet de limit te zijn. De totale gekte op de huizenmarkt is weer losgebroken. Alleen raken de huizen inmiddels op. De vraag die ik dan regelmatig krijg is dan ook: Moet ik nu kopen of nog effe wachten? Ik zou zeggen wacht maar niet te lang meer!

Weliswaar zijn de huizenprijzen hoog maar de geleerden zijn het er wel over eens dat de vraag naar huizen groot zal blijven. Met wellicht als gevolg nog hogere prijzen. Datzelfde geldt echter ook voor de rente waartegen je kunt lenen. Wie een beetje het nieuws volgt weet dat aan de andere kant van de oceaan (u weet wel Amerika) al weer wordt gesproken over een rentestijging. Ook zijn er allerlei, al of niet tijdelijke regelingen van kracht die het kopen van een huis makkelijker maken.

Ik noem de verlaging van de overdrachtsbelasting, leningsmogelijkheden bij ouders en hele gunstige mogelijkheden om geld te schenken niet alleen door ouders aan kinderen maar ook door grootouders aan kleinkinderen. Eén van de laatste maatregelen is die waarbij het voor “ouderen” ook weer makkelijker wordt gemaakt een hypotheek af te sluiten.

Er wordt veel over gesproken met name op verjaardagen maar helaas wel al te vaak op de achtergrond het geluid van een klok waarvan men echt niet weet waar de klepel hangt. Ik merk in de vele adviesgesprekken die ik heb dat veel mensen niet precies weten wat mogelijk is. Jammer!! Ik mag daaruit de conclusie trekken dat dus nog veel meer mensen kansen laten liggen. En u weet toch? Kansen krijg je niet maar moet je pakken. Ze liggen op straat, wel bukken dus!

Met een beetje fantasie maar vooral een goed advies wordt in veel gevallen bereikbaar wat eerst onbereikbaar bleek, namelijk een (ander) huis. De huizenmarkt is in beweging nu uzelf nog. Wellicht toch het moment wat kleiner te gaan wonen?

Of bel of mail direct met uw adviseur: