Kroes en Partners - Notarissen & Adviseurs

Kroes en Partners

Notarissen & Adviseurs

Het dubbeltje en het kwartje

September 2018 • Auteur: John Kroes

We hebben weer mogen genieten van een WK voetbal. Weliswaar zonder Oranje.


Het was niet altijd het voetbal wat de aandacht trok maar alles er om heen. Keer op keer blijf ik mij verbazen hoe bij sommigen alle remmen los gaan. Hele naties in de greep van Koning voetbal!
Volwassen mensen met ook in veel gevallen maatschappelijk verantwoorde functies en ouders van kinderen die toch geacht worden het goede voorbeeld te geven, hullen zich in de meest bizarre outfits om eens lekker los te gaan. Niets is te gek, alles mag en alles kan. Laveloos lallend op de tribune of rond het stadion, gaat de echte fan helemaal uit zijn of haar dak.  
Nou mag dit al verbazing oproepen maar wat mij echter nog meer verbaast maar ook gelijktijdig verontrust, zijn de bedragen die rond gaan in het profvoetbal.


Spelers proberen zich, op roze, blauwe, gele of rode schoenen met strakke kapsels stijf van de gel of haarlak en even zo strakke shirts (waar zijn ze gebleven de echte mannen?) met een lichaam waarvan iedere centimeter bedekt is met tattoos, als prima ballerina’s in de kijker te spelen om een transfer af te dwingen. Kon je vroeger nog kampioen worden “op een slof en een oude voetbalschoen”. Dat is nu wel even anders.
Torenhoge transferbedragen van vele tientallen miljoenen en salarissen van in sommige gevallen meer dan € 100.000,00 per week (ja u leest het goed, per week) zijn normaal geworden in de voetbalwereld.
Gewone jongens uit sloppenwijken hebben letterlijk en figuurlijk bakken met geld bij elkaar geschopt. Ja, voor een dubbeltje geboren en toch maar mooi een kwartje geworden. Maar ja, ook zij moeten natuurlijk ‘gewoon’ belasting betalen. En u snapt het al, dat vinden ze erg onrechtvaardig. Ja het is sappelen voor die jongens. Dus wat doe je. Je huurt van alles in om je te laten adviseren. Belastingconstructies moeten er voor zorgen dat de ‘zuur’ verdiende centen niet ten prooi vallen aan de belastingdienst. En ja, als je toch bakken met geld hebt, kan je natuurlijk ook best een paar centen uitgeven aan wat adviseurs.


Dat het niet altijd lukt en ook de grote jongens wel eens door de mand vallen, kan je vragen aan Messi en Ronaldo. Die dachten ook slim te zijn. Ze zijn gepakt en hebben een forse gevangenisstraf afgekocht door alsnog af te tikken.
Belasting betalen, en zeker erfbelasting, wordt wereldwijd gezien als onrechtvaardig. Logisch dat men zich in allerlei bochten probeert te wringen om aan deze belasting te ontkomen toch?
Als je echt veel geld hebt, ga je wonen in een land waar ze geen erfbelasting kennen. Zwitserland is zo’n land. Prachtig maar niet echt gezellig. Zo’n emigratie is voor de gewone sterveling zoals u en ik ook geen optie.
Nu heb je ontduiken en ontwijken. Ontduiken is foute boel, ontwijken is gebruik maken van wettelijke mogelijkheden. En nu denkt u natuurlijk;  ja als je wilt ontwijken en gebruik wil maken van die mogelijkheden moet je wel heel veel geld hebben (en er voor over hebben). Belasting besparen is dus alleen voor de grote jongens en niet voor jan met de pet. Niks is minder waar.


Onlangs schreef ik al dat door schenkingen op simpele wijze erfbelasting op termijn kan worden bespaard. Echter de meest simpele manier om belasting te besparen is het maken van een goed testament. Ook voor u zijn er wellicht mogelijkheden om op simpele en vooral goedkope manier belasting te besparen, door het maken of aanpassen van uw testament. Je wordt dan misschien wel geen kwartje maar zit voor een dubbeltje wel op de eerste rang. Hoe simpel kan het leven soms zijn, als je het maar wilt zien.


Was het niet Cruijff die zei: “je gaat het pas zien als je het doorhebt?”

Of bel of mail direct met uw adviseur: