Kroes en Partners - Notarissen & Adviseurs

Kroes en Partners

Notarissen & Adviseurs

De langstlevende trekt toch aan het kortste eind?

John Kroes • 18 januari 2023

Vaste vraag aan klanten: hebt u het wel goed geregeld? Antwoord: wat? Dan zeg ik: de erfenis!

Veel mensen weten niet of ze iets geregeld hebben en als ze iets hebben geregeld dan kunnen ze zich herinneren dat bij de geboorte van het eerste kind of het kopen van het eerste huis ze “iets” van een langstlevende testament hebben gemaakt. Anderen, die niks hebben geregeld, denken dat het nu niet meer nodig zou zijn want het is nou toch in de wet geregeld?! 

In beide gevallen frons ik mijn wenkbrauwen. Weet u dat er veel verschillende langstlevende testamenten in omloop zijn? Veel van die langstlevende testamenten zijn tikkende tijdbommen! Of ze werken niet goed en beschermen de langstlevende juist helemaal niet tegen aanspraken van de kinderen (of zoals u wilt de schoonkinderen) of ze hebben uitermate vervelende fiscale gevolgen. 

En die nieuwe wet dan? Nou, die wet is al weer vele jaren oud en biedt in veel gevallen niet een goede oplossing! Oude testamenten hielden ook na de invoering van die wet hun werking. Hoe slecht ook, ze blijven gelden. Niks bescherming langstlevende, niks belastingbesparing!

Inmiddels is voor veel mensen de situatie na het maken van het testament gewijzigd en zijn die testamenten meer probleemveroorzakers dan probleemoplossers geworden. 

Onlangs kreeg ik in mijn praktijk weer te maken met verschillende gevallen waarin men dacht dat het allemaal wel goed geregeld was. Jaren geleden hadden de ouders een testament gemaakt. Nooit meer naar om gekeken. Pa was inmiddels overleden en of de nalatenschap was afgewikkeld wisten ze ook niet meer. Er was toch een langstlevende testament? 

Heel vervelend was het toen ik de weduwe, die inmiddels haar intrek had genomen in een verzorgingshuis, en haar kinderen moest mededelen dat als gevolg van het oude testament nu een aanzienlijke fiscale schade ontstond. Met een up to date testament had niet alleen deze fiscale schade voorkomen kunnen worden, maar had ook mogelijkerwijs een hogere eigen bijdrage aan het verzorgingshuis voorkomen kunnen worden. Moeder moest nu maar liefst € 2.506,00 per maand gaan betalen. En in 2023 bedraagt deze eigen bijdrage zelfs € 2.652,40. 

Hebt u al een testament of niet. Laat u goed informeren. Er zijn mogelijkheden genoeg, ook om die gevreesde hoge eigen bijdrage wellicht te verminderen of te voorkomen. En onthoudt: geen één situatie is hetzelfde. Regel het en zorg dat de langstlevende niet aan het kortste eind trekt!

Of bel of mail direct met uw adviseur: